Nurkkatyypit


Nurkka antaa hirsirakennukselle ilmeen ja ryhdin. Nurkka myös kertoo veistäjän taidosta ja luonteesta. Vanhat mestarit saattoivat nurkasta kertoa, kenen käsialaa se oli. Perusnurkkatyyppejä on useita kymmeniä, ja muunnelmineen nurkkatyyppien määrä nousee satoihin tai kenties tuhansiin.


Ämmännurkka on yksinkertaisin pyöreän puun nurkka, joka on kelorakentamisessa käytännössä ainoa vaihtoehto. Nurkka on helppo tehdä ja sopii hyvin aloittelevalle veistäjälle. Huonona puolena on alemman hirren kutistumisesta levenevät raot nurkan sivuilla.

      

Kuvat Risto Vuolle-ApialaViikinkinurkka on hienostuneempi vaihtoehto pyöreälle puulle. Se on suhteellisen helppo tehdä kirveellä, ja toisin kuin ämmännurkka, se kiristyy hirsien painuessa ja kutistuessa. Ulkonäkö on myös mielenkiintoinen.


Kuva Risto Vuolle-Apiala


      Sulkanurkka on kauneinta hirsitaidetta, mutta myös melko haastava tehdä.


Kuva Risto Vuolle-ApialaHammasnurkka on lyhyt nurkkatyyppi, ja mahdollistaa rakennuksen laudoituksen tai nurkan peittämisen leveillä laudoilla. Nurkan teko vaatii runsasta sahan ja taltan käyttöä. Huolellinen viimeistely on tärkeää, koska veistäjän virheet näkyvät armottoman selvästi.


Kuva Risto Vuolle-ApialaLohenpyrstönurkalla saa myös aikaan lyhytnurkkaisen kehikon. Tässäkin viimeistely paljastaa veistäjän taidot. Kuvassa pyöreään puuhun tehty lohenpyrstönurkka.


Kuva Risto Vuolle-Apiala
 
WWW-toteutus: Sitebuilders Finland Oy