Historia

Rakennus. Akseli Gallen-Kallela 1903. Suomen Kansallisgalleria

Hirsirakentamisella on vuosituhantiset perinteet. Suomen arvorakennusten joukossa on useita hirsirakennuksia. Esimerkiksi Suomen kirkoista 1800-luvulla suuri osa oli rakennettu hirrestä. Kauneinpina esimerkkeinä voidaan pitää Petäjäveden kirkkoa ja Suomen suurinta hirsirakennusta – Kerimäen kirkkoa.

Petäjäveden vanha kirkko

Vuonna 1765 valmistunut Vanha kirkko liitettiin vuonna 1994 Unescon maailmanperintöluetteloon pohjoisen puuarkkitehtuurin muistomerkkinä. Kirkkoon liitetty tapuli on rakennettu vuonna 1821.

Kerimäen kirkko

Kerimäen kirkko eteläisessä Savossa on maailman suurin puukirkko ja Suomen suurin kirkkotila. Kirkkotilan pituus on 45 metriä, korkeus 27 ja ristin huippu on 37 metriä korkealla. Kirkosta löytyy istumapaikkoja yli 3000 hengelle.

Nothnagle cabin

Myös Yhdysvaltojen vanhin hirsimökki Nothnagle cabin on osoittautunut suomalaisten siirtolaisten valmistamaksi. Tätä vuosina 1638-1643 rakennettua rakennusta pidettiin aiemmin ruotsalaisten tekemänä, mutta tulisijan sijainti ja rakenne, sekä käytetty lohenpyrstönurkka viittaavat suomalaiseen rakennustapaan.

Hyvän käsityksen perinteisestä käsityökaluin tehtävästä veistämisestä saat katsomalla videosivuiltamme museoviraston tallenteen “Hirsirakennus”.